Aarhus Universitets segl

Fra danske hampemarker til bæredygtige tekstiler

Én hektar dansk dyrket hamp kan erstatte 2-3 hektar bomuld og kræver væsentligt mindre vand i produktionen. Et nyt projekt, støttet af Innovationsfonden, skal udvikle en metode, som skal gøre tekstiler af hamp til et bæredygtigt alternativ til bomuld.

Naturlige biologiske processer sørger normalt for forbehandlingen af hampestængler. Den proces skal nu automatiseres i et pilotskala-anlæg. Foto: Colourbox.

Med 10,2 mio. kr. i støtte fra Innovationsfonden er en lang række danske virksomheder og videncentre samt Aarhus Universitet gået sammen om at udvikle en metode, der skal gøre det muligt for dansk landbrug og tekstilindustri at producere bæredygtige tekstiler fra dansk dyrket hamp. 

Målet med projektet, der går under navnet Hemp4Tex, er at udvikle et færdigt koncept, der strækker sig fra dyrkning, høst, forarbejdning og ekstraktion af hampfibre til den praktiske produktion, spinding, vævning og strikning af bæredygtige metervarer.

"Hamp har længe været kendt som en meget bæredygtig plante, som kan dyrkes næsten overalt med meget nøjsomme behov for gødning og vand, og dyrkes uden brug af pesticider, og kan uden problem dyrkes økologisk. Men hidtidige forsøg på at skabe en økonomisk forsvarlig og bæredygtig tekstilproduktion fra hamp er strandet på, at der er mange ukendte faktorer i hele værdikæden," siger seniorspecialist Bodil Engberg Pallesen, Teknologisk Institut, som leder projektet, i en pressemeddelelse.

Fra lab- til pilotskala

Hos Aarhus Universitet er det forskningsgruppen Green Biorefining Technologies, ledet af adjunkt Morten Ambye-Jensen, der deltager i projektet.

Her er målet at udvikle en forbehandlingsteknologi af hampestængler, således at der efterfølgende kan frilægges spindbare hampefibre af høj tekstilkvalitet.

Normalt foregår forbehandlingen af hampestængler på hampemarken, hvor stænglerne får lov at ligge efter høsten. De naturlige biologiske processer sørger for, at man kan trække fibrene af stænglerne og viderebehandle dem for sig:

"Den proces skal vi nu automatisere i en effektiv og reproducerbar hydroterm behandling af bundtede hampestængler af 1,5 meters længde. Med projektet går vi fra laboratorieskala til pilotskala med denne teknologi i et fuldintegreret, automatisk forbehandlingsanlæg, som skal sikre en ens og optimal behandling af  stængler til den videre forarbejdning af fibrene," siger Morten Ambye-Jensen.

Pilotskala-anlægget er en del af udviklingen på Aarhus Universitets demonstrationsplatform for grøn bioraffinering i Foulum, hvor der også forskes i proteiner fra græs.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Adjunkt Morten Ambye-Jensen, der leder forskningsgruppen Green Biorefining Technologies ved Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse

Mange fordele ved hamp

Hemp4Tex spås et stort potentiale, da der er mange både miljømæssige og økonomiske fordele ved at benytte hamp frem for eksempelvis bomuld til tekstiler.

En hampemark på 1 hektar kan eksempelvis erstatte 2-3 hektar dyrket bomuld takket være højere udbytte. Samtidig kræver 1 kg bomuld mellem 7.000 til 29.000 liter vand, og dyrkning af bomuld er ansvarlig for 25 pct. af verdens forbrug af pesticider. Desuden vil hamp i nogen grad kunne erstatte syntetiske tekstiler fremstillet af fossil olie.

Ifølge Teknologisk Institut udgør det økonomiske potentiale ved en miljødokumenteret tekstilproduktion af hamp ca. 60 mia. kr. i Danmark og næsten 100 gange mere på europæisk plan.

Hemp4Tex er støttet af Innovationsfonden med 10,2 mio. kr. og har et samlet budget på knap 15 mio. kr. Projektet har i alt otte partnere, som er: Teknologisk Institut (projektleder), VIA University College Herning, Advance Nonwoven A/S, Bio2Products ApS, Møllerup Agro, Kvadrat A/S, Rachel Kollerup og Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.


Kontakt

 

Morten Ambye-Jensen
Adjunkt, AU Engineering
Mail: maj@eng.au.dk
Tel.: +45 93508009