Aktuelt ved Institut for Bio- og Kemiteknologi

Nyheder

”PFAS er nogle af de værste miljøforurenende stoffer, vi har i dag, og desværre findes der endnu ikke grønne metoder, der helt kan bryde de meget stærke kulstof-flour-forbindelser, der netop gør stofferne til evighedskemikalier," siger adjunkt Zongsu Wei. Foto: Zongsu Wei.

13.01.2021 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Forskningsprojekt skal komme evighedskemikalier til livs

Novo Nordisk Fonden har bevilget støtte til et projekt, der skal udvikle et multi-step system til at rense vand for per- og polyfluoralkylstoffer. Metoden tager udgangspunkt i naturens egne enzymer samt et helt nyt nanomateriale, som forskere ved Aarhus Universitet udvikler.

Aarhus Universitet åbner fire nye ingeniørinstitutter som et led i en ambitiøs plan om at skabe et af verdens førende uddannelses- og forskningsmiljøer inden for teknisk videnskab. (Foto: Lars Kruse, AU arkiv)

04.01.2021 | AU Engineering, Institut for Byggeri og bygningsdesign, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Danmark får fire nye ingeniørinstitutter

Aarhus Universitet har ved årsskiftet gennemført en organisationsændring, der nu gør det muligt at åbne fire nye institutter. Det sker som led i arbejdet med at styrke de ingeniørvidenskabelige forsknings- og uddannelsesaktiviteter.

Laboratorie-opsætning af lys-inkubator. Her ses to forskellige eksperimentelle opsætninger med blåt lys. Foto: Jingbo Li, MIT.

18.12.2020 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Ny opdagelse baner vej for industri-relevant produktion af køreklare biobrændstoffer

Ved hjælp af et usædvanligt, lys-afhængigt enzym og en nyopdaget enzymatisk proces har forskere fra Aarhus Universitet og Massachusetts Institute of Technology muliggjort en højtydende biologisk syntese af klimaneutrale drop-in-brændstoffer fra bioaffald.

Ammoniak (NH3) fremstilles i dag primært ved den over 100 år gamle Haber-Bosch-proces. Processen er i dag en af de største udledere af CO2. Foto: Istock.

10.12.2020 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Forskere vil gøre ammoniakproduktion 100 pct. grøn

I et nyt projekt vil forskere fra Aarhus Universitet og universitetet i Stanford udvikle en bæredygtig teknologi til lokal-skala produktion af grøn ammoniak.

Billedet, som er taget gennem linsen på et mikroskop, viser et nærbillede af det optisk integrerede kredsløb, der anvendes til ammoniakdetektoren. Chippen er omtrent 2x2,6 mm2 i størrelse. Foto: Andreas Hänsel, Aarhus Universitet.

01.12.2020 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi, Institut for Elektro- og computerteknologi

Danske forskere udvikler prisbillig optisk sensor til ammoniak-detektion

Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har i samarbejde med DTU udviklet en sensor, der kan bane vejen for et bærbart, pålideligt og frem for alt billigt system til detektion af ammoniak og andre gasarter i landbruget.

Man skal vide noget om både tekstilfibre og partikelkemi, hvis man vil designe et effektivt mundbind. Og så skal det syes, så det passer perfekt til ansigtet. Det er konklusionerne bag sidste uges lynforsøg med mundbind på Aarhus Universitet (Foto: Colourbox)
De studerende fik mulighed for at designe deres egne mundbind med lag af forskellige typer tekstiler med god filtreringsevne (Foto: Birgit Bonefeld).

20.11.2020 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Studerende testede mundbind i laboratoriet

Der er store forskelle på, hvor godt et stofmundbind filtrerer partikler, og det er afgørende, at det sidder tæt til ansigtet. Det er hovedkonklusionerne bag et lynforsøg på Aarhus Universitet.

Mogens Hinge er lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet og leder forskningsgruppen Plastic and Polymer Engineering. Foto: Colourbox

10.11.2020 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Hvordan genanvender man komposit fra vindmøller?

Når komposit fra vindmøller skal afskaffes, ender de enten på deponi eller til forbrænding. Men forskere arbejder på en holdbar måde at genanvende det sammensatte materiale. Læs blogindlægget her fra lektor Mogens Hinge, ekspert i plastik på Institut for Ingeniørvidenskab.

De grønne uddelinger sker på baggrund af en politisk beslutning om at prioritere midler til området i 2020. Foto: AU Foto.

29.10.2020 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi, Institut for Byggeri og bygningsdesign

14 mio. til ingeniørforskning i grøn omstilling

Danmarks Frie Forskningsfond har netop offentliggjort de 65 forskningsprojekter om grøn omstilling, der modtager bevillinger. Forskere fra Institut for Ingeniørvidenskab modtager bevillinger til fem nye, ingeniørprojekter.

Naturlige biologiske processer sørger normalt for forbehandlingen af hampestængler. Den proces skal nu automatiseres i et pilotskala-anlæg. Foto: Colourbox.

01.10.2020 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Fra danske hampemarker til bæredygtige tekstiler

Én hektar dansk dyrket hamp kan erstatte 2-3 hektar bomuld og kræver væsentligt mindre vand i produktionen. Et nyt projekt, støttet af Innovationsfonden, skal udvikle en metode, som skal gøre tekstiler af hamp til et bæredygtigt alternativ til bomuld.

Usorteret plast fra husholdninger på omlastningen på Vestforbrænding inden grovsortering. Foto: Daniel Carl Hennings/ Vestforbrænding.

30.09.2020 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi, Institut for Elektro- og computerteknologi

Intelligent kamerateknologi skal revolutionere vores genanvendelse af plastik

Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en kamerabaseret sorteringsmaskine, der kan finsortere plastikaffald efter dets type. Maskinen bliver i projektet implementeret i industrien, og gør det muligt i langt højere grad at anvende genanvendt plast i fremstillingsindustrien.

Viser resultater 1 til 10 ud af 34

1 2 3 4 Næste

Ingen nyheder i denne liste